Skip to main content

Karia Yolu Tarihçesi

Yunus Özdemir arkadaşları Altay Özcan ve Volkan Demir’e Karia antik bölgesinde uzun mesafeli yürüyüş yolu rotası oluşturma fikrini sunar ve üç arkadaş 2009 yılında yola çıkarlar…

Rotayı tamamlayıp amaçlarını gerçekleştirmek için dört kış yürüyecek olan bu ekibe Dean Livesley de katılır. Karşılarına ikinci dönemeçten sonra yeni bir olimpik spor haline gelen “çalılarda yüzme” engeli çıkar. Köy kahvelerine gidip yaşlılara danıştıkça, spagetti çubukları gibi, patikalardan oluşan bir ağ belirmeye başlar kör haritanın üzerinde. Tavsiye edilen yerel silahlardan biyonik kolları ve tahraları sallayarak, gür bitki örtüsünün içinden yol alan ekip unutulmuş patikaları ortaya çıkarır.

Yapbozun tamamlanmasıyla, antik yollar, çoban patikaları ve or- man yollarının hepsi birleştirilerek Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu oluşturulur.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) öncülüğünde başlatılan projeye 2012 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafın- dan hibe desteği verilmiştir. Karia Yolu resmi olarak Şubat 2013’de açılmıştır. 850 kilometreden fazla mesafeye sahip rota günleri bölünmüş 46 etaptan oluşmaktadır. 

Destekçilerimiz

Yunus Özdemir

Kurucu – Yazar

2005 yılında Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümünü bitiren Yunus, 2003 yılından beri profesyönel rehberlik ile uğraşmaktadır. Engin arkeoloji bilgisini rehberlik tutkusuyla birleştiren Yunus dünyanın birçok ülkesinden gelen ziyaretçilere rehberlik yapmıştır. Likya Yolu üzerinde yaptığı turlardan sonra, Karia bölgesinde uzun mesafeli yürüyüş rotası çıkarma fikrini oluşturdu ve gerçekleştirdi. Akdeniz üniversitesi Arkeoloji bölümünde akademisyen olarak görev almakta olan eşi Bilsen ve çocukları Uluç Ege ile birlikte Kapadokya’da yaşıyor.

Altay Özcan

Kurucu – Yazar – Proje Sorumlusu

Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünü bitiren Altay, 2004 yılından bu yana çeşitli spor dallarında (Kanyon geçişi, deniz kanosu, trekking ve patika koşusu) profesyonel rehberlik yapıyor. Karia Yolu’nun kurucularından olan Altay’ın doğaya ve gezmeye karşı olan tutkusu birçok dergi, gazete ve rehber kitapta çıkan fotograflarında @macerarehberi kendini gösteriyor.
Karavanında yaşayan Altay, Proje Sorumlusu olarak rotanın tüm bakımları ile ilgileniyor. 

Dean Livesley

Yazar

Türkiye’deki seyahatlerine 1988 yılında başlayan Dean, bundan sonraki süreç içerisinde ülkenin bir çoğunu yürüyerek, deniz kanosu veya dağ bisikleti ile gezdi. Gemi mühendisliği kariyerini bırakan Dean, şimdi eşi Ayşe ve kızı Nilsu ile beraber Kaş yakınlarındaki evlerinde ekolojik bir  yaşam sürüyor. Birçok bölgesel rehber kitaba imza atan Dean şimdilerde Kaş ile ilgili bir rehber kitap hazırlıyor. 

SOSYAL MEDYAMIZ